marți, 2 martie 2010

Cum combinam Vinul si Mncarea



- la peşte, stridii, melci, crustacee - vinuri albe seci, spumoase usoare, şampanie brută;


- la antreuri şi aperitive - vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri roze;


- la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre - vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii


- la carne roşie (ovină, bovină) - vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;


- la vînat, aceleaşi recomandări ca şi mai inainte, rezervandu-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vînatul cu pene şi vinurile pline, pentru vînatul cu păr


- la sfîrsitul mesei - vin roşu sau vin alb licoros


- la brînzeturi, după cum urmează:


* la cele fermentate, de consistenţă moale - vinuri roşii puternice, de mare sevă;
* la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi in interior - vinuri roşii uşoare;
* la brînză de oi - vinuri rozé, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase;
* la brînză prosapătă, ca o pastă topită - vinuri albe şi roze dulci;
- la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci naturale;
- la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;
- la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă.


Vin acrisor cel pentru carne alba sau peste sunt insotite de salate stropite cu otet sau lamaie.Vinul care poate inbogatii gustul este unul evident acrisor si cu aciditate ridicatacel alb sec sau demi sec....ex.Sauvinignon Blanc,Riesling Italian

Vin amarui cel pe baza de carne rosie ...ex Merlot,Cabrnet Sauvignon ,Pinot Noir
Vin dulce care il mai folosim la deserturi sau sosuri italiene.ex marsalla wine ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VA MULTUMESC!!!