marți, 8 iunie 2010

Calorii Alimentare


Caloriile

Caloria se refera la unitatea energetica dintr-un anumit aliment. Spre exemplu unele alimente au mai multe calorii, ca atare consumandu-le, obtii mai multa energie (de exemplu untul, untura de porc, uleiul de soia), in timp ce altele sunt sarace in calorii (castravetii, ridichiile). Atunci cand organismul consuma mai multe calorii decat are nevoie, acestea se transforma in grasime. 
Proteinele

Proteinele sunt substante organice existente in celulele tuturor organismelor vii. In alimente, proteinele se regasesc in carne, peste, oua, lactate si leguminoase. Proteinele nu ingrasa. Ca functii ele intra in structura tesuturilor, a hormonilor, a unor enzime si participa la formarea anticorpilor, si altele.
Glucidele

Denumirea de glucide vine de la cuvantul grecesc glikis si inseamna dulce. Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante organice formate din carbon, hidrogen si oxigen. Cele mai multe dintre glucide sunt dulci. Glucidele reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism, dar ajuta si la metabolizarea lipidelor si a proteinelor. In alimente, acestea se regasesc in produse care contin fie zahar (miere, fructe), fie amidon (paste, faina, cereale). 
Lipidele

Lipidele sau grasimile sunt substante organice grase si se regasesc in componenta alimentelor atat de origine animala (galbenus de ou, carne, lapte), cat si vegetala (struguri, smochine, linte, fasole). Au un rol important in organism (functii energetice, structurale, imunoprotectoare, si altele).











2 comentarii:

VA MULTUMESC!!!