marți, 8 iunie 2010

Unitati si Masuri in bucatarie

Tu cum cantaresti ingredientele?
Ne place sa savuram un fel de mancare gustos în aceeasi masura in care ne displace sa experimentam retete esuate. Pentru a evita astfel de incidente, ai grija la cantatitea de ingrediente folosita. Daca nu ai un cantar de bucatarie, nu dispera. Am gasit solutia pentru tine.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa vrei sa incerci o reteta noua si sa te incurci in cantarirea sutelor de grame de faina, a zecilor de grame de zahar sau a mililitrilor de ulei? 
E drept, exista pe piata nenumarate recipiente care te pot ajuta in acest sens - de la cele gradate pana la cantarele electrice de bucatarie, insa daca nu le ai la indemana la momentul potrivit, misiunea ta poate fi sortita esecului. Pentru a evita astfel de situatii neplacute, ne-am gandit sa realizam un sistem pe care sa te poti baza in orice situatie. Tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la obiectele pe care le ai deja in bucatarie - linguri, cutite, pahare, cesti sau cani - si sa stii ce cantitate pot cuprinde.
Faina
Cand reteta pe care o pregatesti presupune folosirea unei anumite cantitati de faina, este bine de stiut ca te poti ajuta de:
-1 lingura de supa cu varf (50 g);
- 1 lingura de desert sau o lingura de supa rasa (20 g);
- 1 lingurita (5 g).
Unele retete trec deja cantitatea de faina in linguri, ceea ce usureaza considerabil treaba in bucatarie.

Un praf de... sare 
Ii simti imediat lipsa, atunci cand uiti sa o adaugi, insa nu este indicat nici sa-i simti gustul din belsug.
- intr-o lingura de supa rasa intra 20 g;
- o lingurita de desert are 10 g;
- 1 lingurita mica 5 g.
Zaharul 
Poate fi masurat usor cu ajutorul unei cani normale care are 200 g.
Lichide
Lichidele se masoara cel mai bine cu cestile sau canile. O cana obisnuita are, de regula, 200 de g, iar ceasca de cafea 50 de g. Daca ti-e usor sa folosesti acest sistem de masurare, il poti folosi si la cantarirea zaharului. Este foarte important sa pui paharul pe o suprafata plana, pentru a fi sigura de cantitatea exacta.
Daca trebuie sa folosesti o cantitate mai mica de lichide, poti apela la lingurile de supa sau la cele de cafea, in care intra aceleasi dimensiuni pe care le-am prezentat mai devreme, cand am vorbit despre sare.
Daca intr-o reteta primesti indicatia de a folosi "o nuca de unt", e bine sa stii ca aceasta are 20 de grame.
Cat timp fierbem?
Durata de fierbere a legumelor variaza, in funcţie de tipul de leguma pe care trebuie sa-l gatim, dar si de mancarea pe care vrem sa o pregatim.
De regula, ar trebui sa lasam cartofii la fiert circa 30 de minute, morcovii intregi, netaiati, cam 25 de min, iar stevia 10 minute. Varza taiata felii se fierbe in 15 minute, iar conopida intreaga in 20-25 de minute.
Cat timp frigem carnea?
La cuptor sau in tigaie, friptura sau sote, oricum ai gati carnea, trebuie sa te asiguri ca este fripta foarte bine. Considerand ca pregatesti o cantitate de 500 de grame, trebuie să ai in vedere ca cea de vaca este gata in 15-20 de minute, cea de pui, la fel, in jur de 20 de minute, cea de vitel dureaza mai mult, cam 35 de minute, iar cea de porc în jur de 40-45 de minute. Grosimea feliilor ar trebuie sa fie intre 1 si 4 cm, la carnea de vaca si mai subtire (1-2 cm, daca pregatim carnea de vitel, porc sau miel).
echivalente temperaturi cuptor
grade celsius (cuptor electric)grade celsius (cuptor cu ventilatie fortata)grade fahrenheitin trepte (cuptor pe gaz)nivel
120º100º250º1foarte incet
150º130º300º2incet
160º140º325º3mediu-incet
180º160º350º4mediu
190º170º375º5mediu-tare
200º180º400º6tare (fierbinte)
230º210º450º7foarte tare (foarte fierbinte)
250º230º500º9foarte tare (foarte fierbinte)

Un comentariu:

  1. O ce imi place postul acesta ...interesant si foarte, foarte practic! Multumesc...si sa ai o zi buna!

    RăspundețiȘtergere

VA MULTUMESC!!!